Theme: Olympic legacy – A living machine for Munich
Team: Michaela Burchard + Vanessa Salm
 
In collaboration with Prof. Dietrich Fink, Chair of Urban Architecture at the Technical University Munich
 

all images: © 2019 Vanessa Salm, Michaela Burchard

The goal of this semester’s design was to develop a residential building in the context of the Munich Olympic grounds, which was influenced by the architectural trends of brutalism and structuralism of that time, as well as the Olympic spirit of 1972. The „honest“ use of materials, as well as prefabrication and variability of use usually were central ideas. These core ideas, as well as tried and tested typologies are to be transformed and a contemporary and relevant answer to be found. In this sense, the development of a superordinate expressive structure, which not only fulfils supporting functions, but also offers spatial qualities and which creates identity to its habitants, was at the focus of this work.

The property is located in the track bed of the former underground station of the Olympic site and provides a link between the Olympic village and the press city, which is now a lively residential area. The approx. 400m long building site is bordered on the east side by an expressway and on the west by mixed developments. Right after the site visit, first ideas for the construction of a north-south connection, the overcoming of thresholds and finally a long house were quickly developed.

From this heterogeneous and charged environment a volume was developed, which on the one hand exploits the length of the property, and on the other hand expresses independence and self-evidence. At the same time it finds a rhythmic, dynamic expression and becomes part of the Olympic ensemble.

The 378m long body is divided by vertical incisions into regular segments to give the volume complexity and a serial expression.

At the same time, this is intended to defuse the initially overwhelming size of the total volume and give the building a more accessible scale for the residents. The sectional figure of the building is composed of two closed volumes, which are divided horizontally by three open levels – also described as decks in the following. Structurally, the building is supported by robust bulkheads on the ground floor, which vary in density and presence in the upper sections of the building.

Guided by the cheerful and inclusive basic idea of Olympia ’72, the program of this residential building was also to be formulated in a sustainable, integrative and socially advancing manner. The result is a living machine on five levels, which focuses on the community and each element sees itself as part of a whole, but at the same time is adaptable and offers space, which can be transformed through the use and personal appropriation of the inhabitant. Similar to a village within a house, places for meeting and leisure time are to be created, space for self-realisation is to be made possible, communal and private open/outdoor spaces as well as mixed and adaptable living are to be available.

The ground floor is elevated by the bulkheads and presents itself as an extensive zone in which the length of the total volume is already presented. The vertical access cores and their large entrance halls divide this level and guide the residents into the building. For the first four floors, duplex apartments were designed with a two-storey external space, as well as living rooms in the lower and bedrooms in the upper part, which are separated from the next unit by the bulkheads. These bulkheads dissolve into 4.40m long wall elements in the following mezzanine floor. Here, rooms are formed which are available for various leisure activities or for personal appropriation and can be accessed via an open deck. The floor apartments in the second volume were also designed using the dissolved bulkheads. Here, the potential of the omnipresent length of the building is exploited to the full and allows for different apartment sizes in the form of studio apartments. The building ends in a roof that is accessible to all residents and provides space for communal open spaces, sports facilities and kindergartens.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.